Bataty słodkim zamiennikiem dla polskich ziemniaków [Bataty Gotowane]

31.07.2015 15:48
Dlaczego, czasem warto zastąpić

Dlaczego, czasem warto zastąpić "zwykłego" ziemniaka batatem? (Shutterstock)

Bataty są warzywem pochodzącym z Ameryki Środkowej i Południowej, natomiast na Stary Kontynent przybyły za sprawą Krzysztofa Kolumba. Kształtem przypominają one ziemniaki, a barwą marchewki. Inna nazwa tej niezwykle bogatej w składniki odżywcze rośliny to patata, a także wilec ziemniaczany.

Dlaczego warto dołączyć batat do swojej diety?

Wilec ziemniaczany to prawdziwa skarbnica witamin oraz drogocennych minerałów. Posiada bardzo duże ilości między innymi witaminy C, odpowiedzialnej za budowanie odporności organizmu. Ponadto bataty są źródłem witaminy A, K, E oraz witamin z grupy B. Jeżeli chodzi zaś o minerały, warto podkreślić zwłaszcza dużą zawartość potasu, zapobiegającego powstawaniu skurczów mięśni. Zarazem każdy spożyty batat dostarczy cennych pokładów fosforu, kwasu foliowego oraz beta-karotenu. Ten ostatni składnik batatów wykazuje wyraźne właściwości przeciwnowotworowe, a także nadaje skórze zdrowy i atrakcyjnych wygląd.

Przepyszne pieczone bataty rozkoszą dla podniebienia!

Zapiekany batat z mikrofalówki(c)pawel kozikowski

 

Bataty najlepiej smakują z całą pewnością w postaci pieczonej. Możemy z nich przygotowywać chociażby zdrowe zamienniki fast-foodowych frytek oraz chipsów, a także przyrządzać wyborne w smaku zapiekanki lub hamburgery. Ze względu jednak na ich wyraźnie słodki posmak, należy koniecznie dodawać ostre ziołowe przyprawy. Batat doskonale komponuje się zwłaszcza z mięsami oraz morskimi rybami. Pieczone bataty to jednak nie jedyna smakowita forma spożywania tego egzotycznego warzywa. Równie dobrze można poddać je gotowaniu, a wówczas z powodzeniem zastąpią rodzime ziemniaki. Bataty gotowane warto także dodawać do zup - zarówno w postaci puree, jak i pokrojone na centymetrowe kosteczki - sałatek oraz jogurtów.

Batat a ziemniak, co jest zdrowsze?

Bataty wypadają znacznie korzystniej pod względem zdrowotnym w porównaniu do popularniejszego w naszej kuchni ziemniaka. Zawierają więcej minerałów i witamin, są cennych źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych nienasyconych oraz świetnie przyswajalnego białka.

Oprócz tego zawierają ogromne ilości błonnika, który przyśpiesza proces trawienia, a tym samym wspomaga odchudzanie. Zarówno pieczone bataty, jak i gotowane, cechują się ponadto znacząco niższym indeksem glikemicznym aniżeli ziemniak. Dlatego właśnie mogą być bez jakichkolwiek obaw spożywane przez osoby zmagające się z chorobą cukrzycową. Jakby tego było jeszcze mało, batat doskonale wpływa na procesy pamięci, poprawia koncentrację, a także pozwala zniwelować negatywne skutki stresu.

W jaki sposób przygotowywać bataty gotowane?

Wilec ziemniaczany poddawany obróbce cieplnej powinien być odpowiednio dojrzały, a przede wszystkim pozbawiony pęknięć, czy jakichkolwiek zmian na warstwie skórki. Jest to o tyle istotne, iż batat najkorzystniej jest spożywać razem ze skórką, gdyż to właśnie w niej znajduje się wiele cennych witamin i aminokwasów.

Warto pamiętać ostatecznie o bardzo ważnej zasadzie, iż bataty należy przechowywać w chłodnym miejscu, jednak nie w lodówce. Jeżeli natomiast zamierzamy je piec w piekarniku, wówczas optymalna temperatura nie powinna przekraczać 200 stopni.

Skomentuj:
Bataty słodkim zamiennikiem dla polskich ziemniaków [Bataty Gotowane]
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

STRÓJ NA FITNESS