Nasiona chia - starożytny sposób na zdrowie [12 PRZEPISÓW, GDZIE KUPIĆ?]

Magda Derewecka
17.08.2014 18:13
nasiona chia

nasiona chia (shutterstock)

Nasiona chia mają więcej wapnia niż mleko, więcej żelaza niż szpinak i więcej błonnika niż otręby. Te niepozorne ziarenka były podstawą diety Azteków. Dlaczego nasiona chia są takie zdrowe? Jak je jeść? Mamy 12 dietetycznych przepisów z wykorzystaniem nasion chia.

 

.myfitness.pl

 

Nasiona chia - pochodzenie

Nasiona chia pochodzą z Ameryki Południowej. Były podstawą diety Azteków, którzy cenili je pomoc w utrzymaniu dobrej kondycji fizycznej i psychicznej, twierdzili także, że pozwalają zachować bystrość umysłu. Nadal popularne są w Meksyku i Gwatemali. Nazwa pochodzi od słowa "chian", co znaczy oleisty.

Koktajl z nasionami chia według modelki Mirandy Kerr

Nasiona chia - bogactwo cennych składników

Nasiona chia zawierają 20% białka, 34% tłuszczu (kwasy tłuszczowe omega-3) i 25% błonnika. Poza tym znajdziemy w nich przeciwutleniacze, które walczą z wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za starzenie się skóry, infekcje, zapalenie w organizmie i choroby.

Olej z nasion chia zawiera bardzo wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 (ok. 64%). Kwasy omega-3 korzystnie wpływają na nasz profil lipidowy, obniżając stężenie trójglicerydów, a podwyższając stężenie "dobrego" cholesterolu (HDL). Omega-3 mogą także obniżać ryzyko zawału serca, gdyż wbudowują się w błony komórkowe i w ten sposób zmieniają funkcjonowanie płytek krwi.

Błonnik, zawarty w chia, poprawia metabolizm, zmniejsza uczucie głodu, obniża ciśnienie tętnicze krwi i ogranicza wchłanianie cholesterolu.

Chia mają zdolność zatrzymywania i wchłaniania wody. Są w stanie magazynować dziesięciokrotność swojej wagi, co umożliwia doskonałe nawodnienie organizmu.

Szałwia polecana jest osobom z cukrzycą, dlatego, że po spożyciu chia w żołądku tworzy się żel (podobnie jak z siemienia lnianego), który stanowi barierę dla enzymów tworzących węglowodany. Spowalnia to przemianę węglowodanów złożonych w proste. Osobom chorującym na  cukrzycę zapewnia stałe i równomierne dostarczanie glukozy. Ten proces pomaga też w odchudzaniu.

Dowiedziono także, że chia pomaga zwalczać depresję u pacjentów z depresją dwubiegunową i wahaniami nastrojów. Chia poprawia funkcjonowanie mózgu, koncentrację i szybkość kojarzenia.

Nasiona Chia nie zawierają glutenu, dlatego mogą je spożywać osoby chore na celiakię.

Jak jeść nasiona chia?

Chia zazwyczaj dodaje się do koktajli, jogurtu, zdrowych deserów i porannej owsianki. Namoczone nasiona chia to bardzo dobry wypełniacz żołądka. Namoczone nasionka pęcznieją i 8-9 razy zwiększają swoją objętość powodując tym samym sytość.

Żeby zrobić taką papkę (podobną do tego, który wychodzi z siemienia lnianego), należy użyć 1 części ziaren chia i 7 części wody. Mieszaninę należy odstawić na 10-20 minut do napęcznienia. Można stosować ją jedząc 2 łyżki dziennie przed głównymi posiłkami, popijając dużą ilością wody. Chia w takiej postaci wypełnia żołądek, zapewnia uczucie sytości i sprawia, że podczas posiłku zjadamy mniej.

12 sposobów na nasiona chia

Nasiona chiaFot. Kolaż kobieta.gazeta.pl

1. Wrzuć 2 łyżki nasion chia do jogurtu naturalnego lub owsianki. Możesz dosypać je do swojej ulubionej mieszanki musli.

2. Nasionami chia posyp sałatkę.

3. Mieszaj chia z dodatkiem do obiadu: ziemniakami, ryżem, soczewicą czy komosą ryżową.

4. Zmielone nasiona chia używaj do pieczenia. Możesz połączyć je z mąką.

5. Nasiona chia zmiksuj z koktajlem owocowym lub zielonym koktajlem.

6. Zalej nasiona gorącą wodą (tak jak siemię lniane), by uzyskać żel świetnie nawadniający organizm.

7. Chia jedz surowe jako przekąskę.

8. Sproszkowanego ziarna używaj do zagęszczania zup i gulaszów.

9. Chia dodaj do mleka kokosowego i zwykłego mleka, żeby uzyskać zdrowy, kokosowy pudding (przepis tutaj)

10. Zmiksuj z miodem, cynamonem i suszonymi owocami jako alternatywę do tradycyjnego dżemu.

11. Z chia, mąki, masła i wody zrób placuszki (przepis tutaj)

12. Zrób popularny w Meksyku napój. Przepis poniżej.

Napój Chia Fresca przepis

Chia fresca to popularny w Meksyku napój dodający energii. Użyj do niego namoczonych nasion chia. Żeby zrobić napój potrzebujesz:

szklanki wody

1 łyżki nasion chia

2 łyżeczek miodu

soku z limonki

Zobacz także
Komentarze (22)
Zaloguj się
  • marieta33

    Oceniono 44 razy 34

    Ma więcej żelaza niż szpinak? fju, fju :-) Każde pierwsze lepsze warzywo, które zawiera żelazo ma go więcej niż ten nieszczęsny szpinak. Ps. Autorka nie słyszała o błędzie z pomylonym przecinkiem w badaniach nad wartościami odżywczymi szpinaku? Zamiast 2,71, napisano 27,1 mg żelaza/100g.

  • kretu23

    Oceniono 30 razy 20

    A carbon footprint importu tych nasion z Ameryki jest zaperwne "bardzo zdrowy" dla planety.

  • pawel.lewski

    Oceniono 17 razy 7

    "...ma więcej żelaza niż szpinak"
    Po co jeść nasiona, przecież każda łopata ma więcej żelaza niż chia.

  • joanna_can

    Oceniono 4 razy 2

    A o niezwykle zdrowych nasionach hemp, autorka zapomniala...

  • Dawid Walczak

    Oceniono 27 razy 1

    Bardzo fajnie, że przybliżyliście nam smak nasion chia. Zainspirowany artykułem już je zakupiłem i wprowadziłem do swojej diety. Zaczerpnąłem też pomysł z internetu na koktajl z ich użyciem, z mango i bananem, dla zainteresowanych link pdwithfood.blogspot.com/2014/08/tapiokachia-matcha-idealne-na-sniadanie.html
    jest tam też informacja o matchy i tapioce. Wszystko idealne na śniadanie bogate w węglowodany. A chia jest bardzo delikatna, bardzo podobna do siemienia lnianego, ale jednak trochę inna. Polecam!!!

  • Janusz Żak

    0

    Zawsze znajdą się modrzy i mądrzejsi dzięki za rzeczowe komentarze

  • grzechru

    0

    Jeżeli szukacie jakiego uzupełnienia wiedzy w tym temacie to polecam 123zdrowie.pl/nasiona-chia-szalwia-hiszpanska-i-jej-wlasciwosci

  • Mateusz Skotnicki

    0

    Kupiłem w dobrej cenie tutaj ymt24.pl/pl/searchquery/chia/1/phot/5?url=chia
    Polecam także innym ;)

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Najczęściej czytane