Jak jeść jarmuż? [6 PRZEPISÓW NA SAŁATKI I INNE]

Magda Derewecka
13.02.2014 08:56
makaron z jarmużem

makaron z jarmużem (windattack.com)

Jarmuż przeżywa swoją świetność! Ta odmiana kapusty jest bogata w antyoksydacyjne witaminy, mikroelementy i chlorofil, który działa antynowotworowo. Jak jeść jarmuż? Mamy 6 pomysłów.

 

.myfitness.pl

 

Przepisy light: sałatki, desery, zupy. Zobacz!

Jarmuż - nowe oblicze kapusty

Jarmuż to odmiana kapusty. Jest bogaty w beta-karoten, witaminy: K, C, z grupy B i E. Zawiera sulforafan (ma działanie antybakteryjne i niszczy bakterie powodujące wrzody żołądka) i chlorofil, który hamuje przemiany zdrowych komórek w nowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza, wapnia, fosforu i magnezu. Można go zjadać na surowo, smażyć (popularne są chipsy z jarmużu), gotować (jak każdą inną kapustę) oraz dodawać do zup i koktajli.

Jarmuż przepisy

Chipsy z jarmużu

chipsy z jarmużushutterstock

Jarmuż umyj, osusz, liście potnij na spore kawałki, a łodygę wyrzuć. Liście ułóż na papierze do pieczenia, posmaruj je oliwą z oliwek, posyp ulubionymi przyprawami i wstaw do piekarnika na 5 minut. Liście szybko stają się chrupiące.

Sałatka na ciepło

sałatka z jarmużukateinthekitchen.com

Składniki:

Jarmuż, cebula, czosnek, marchewka, papryka, ulubione przyprawy (np. curry, mielona papryka słodka, garam masala), pół puszki ciecierzycy, ew. mleko kokosowe, jogurt grecki

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć pokrojoną w piórka cebulę, po chwili dodaj rozgnieciony ząbek czosnku. Następnie wrzuć pokrojoną w kostkę marchewkę i pokrojoną w paski paprykę. Dopraw przyprawą curry, mieloną papryką, możesz dodać łyżeczkę indyjskich przypraw garam masala. Smaż przez 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Jeśli zaczną się przypalać, podlej wodą. Następnie wrzuć grubo posiekany jarmuż i wymieszaj. Kiedy jarmuż zmięknie, dorzuć pół puszki ciecierzycy. wymieszaj i gotowe! Do takiej sałatki możesz dodać także mleko kokosowe albo podawać ją z łyżką jogurtu greckiego.

Szpinakowo-jarmużowe wrapy

wrap ze szpinakiem z jarmużemwww.taste.com.au

Składniki:

Tortille (najlepiej pełnoziarniste), 3 garście jarmużu, opakowanie szpinaku baby, czosnek, ser: feta, ser pleśniowy albo parmezan, 2 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj rozgnieciony ząbek czosnku. Wrzuć umyty i grubo posiekany szpinak oraz jarmuż. Smaż aż warzywa będą miękkie. Dodaj swój ulubiony ser: pokruszoną fetę, ser pleśniowy albo parmezan. Dodaj 2 łyżki jogurtu, wymieszaj i smaż jeszcze chwilę. Nakładaj dużą łyżkę nadzienia na tortille, rozsmaruj i zwiń. Takie wrapy możesz podgrzać w piekarniku albo na patelni.

Makaron z jarmużem i suszonymi pomidorami

makaron z jarmużemwindattack.com

Składniki:

Pełnoziarnisty makaron, jarmuż, czosnek, 3 suszone pomidory, papryczka chilli, parmezan

Przygotowanie:

Jarmuż podsmaż na oliwie. Dodaj rozgnieciony ząbek czosnku, pokrojone w paski suszone pomidory, papryczkę chilli. Wszystko podgrzewaj przez chwilę, wymieszaj z ugotowanym makaronem. Posyp płatkami parmezanu. Do takiego makaronu możesz dodać też zieloną lub czerwoną soczewicę.

Pesto z jarmużu

Pesto z jarmużuFot.

Przygotowanie:

Do blendera wrzuć: jarmuż, ząbek czosnku, natkę z pietruszki, pestki słonecznika, starty na tarce parmezan. Dolej oliwę z oliwek, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Połącz za pomocy blendera. Jeśli pesto będzie zbyt gęste, dolej łyżkę wody i ponownie zblenduj. Takie pesto świetnie smakuje z makaronem albo jako pasta do kanapek.

Zielony koktajl

Zielony koktajlfot. readeat

Przygotowanie:

Nie ma nic prostszego(i zdrowszego) niż zielony koktajl! Wystarczy wybrać zdrową podstawę, np. 2 garście jarmużu i dodać do niej swoje ulubione składniki tradycyjnych koktajli, np. banan czy ananas. Do koktajlu warto dodać też sok z cytryny i kawałek imbiru. One przyspieszą metabolizm. Zielony koktajl możesz wypić na śniadanie. Wtedy dodaj do niego garść płatków owsianych, orkiszowych lub żytnich.

Gluten, stewia, amarantus. Co wiesz o zdrowym odżywaniu?

Wydaje Ci się, że o zdrowym odżywianiu wiesz sporo? Rozwiąż nasz quiz i sprawdź, czy gluten, stewia czy amarantus nie mają przed Tobą tajemnic. Quiz na podstawie książki Macieja Szaciłło i Karoliny Kopocz: "Karolina na detoksie".

1.Olej lniany to jeden z najzdrowszych olejów roślinnych. Nazwany jest także olejem budwingowym. Ta nazwa pochodzi od:

  • od związków śluzowych (budwingowych) zawartych w nasionach lnu
  • nazwiska chemiczki Johanny Budwig, która wykorzystywała lecznicze działanie oleju lnianego
  • od glicerydów kwasów nienasyconych (m.in. linolenowego, linolowego i budwingowego), w które zasobny jest olej
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Zobacz także
Komentarze (11)
Zaloguj się
  • drzewko_szczescia

    Oceniono 14 razy 4

    Robiłam sałatkę na ciepło i gdybym trzymała się przepisu, otrzymałabym spalone warzywa i twardy jarmuż. Gotowałam go najpierw z pół godziny i dopiero się do czegokolwiek nadawał.

  • bodyplan

    Oceniono 4 razy 2

    Jarmuż świetnie sprawdza się w zielonych koktajlach. Polecam szczególnie ten z ananasem, bananem i pomarańczą: www.bodyplan.pl/zielone-smoothie-z-jarmuzem-ananasem/ Pychota! :)

  • Maja Chrobok

    Oceniono 2 razy 2

    Prosty i szybki przepis na jarmuż znajdziesz tutaj: hacinhora.com/newsy/stamppot-tradycyjny-przepis-holenderski/

  • akacja68

    Oceniono 2 razy 2

    Jarmuż nadaje się do wielu potraw, a niewielkie wymagania uprawne są dodatkowym atutem.
    rozmowki-kobiece.blogspot.com/2014/04/zapomniane-warzywo-jarmuz.html

  • loonax007

    0

    o ile się orientuję mówi się "olej budwigowy" a nie "budwingowy" , prawda?

  • kudziu66

    0

    Zrobiłem test, wynik 8/10. Błędy pytanie nr 2 i 9. Chyba nieźle.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX