Kasza jaglana - dlaczego jest uważana za najzdrowszą z kasz? [WŁAŚCIWOŚCI]

Kaja Karwowska/WygodnaDieta.pl
17.11.2013 07:21
Kasza jaglana z warzywami

Kasza jaglana z warzywami (Fot. Marcin Klaban)

Kasza jaglana to najmniej doceniana z kasz. Nie zawiera glutenu, rozgrzewa organizm i go odkwasza, dzięki czemu mamy więcej energii i lepiej się czujemy. O kaszy jaglanej pisze dietetyk WygodnaDieta.pl - Kaja Karwowska.

Kasza jaglana odkwasza organizm

Kasza jaglana jest jedną z najwcześniej poznanych kasz. Produkowana jest z łuskanego ziarna prosa. Ma opinię zdrowej kaszy, ponieważ wykazuje właściwości alkalizujące organizm, a większość produktów codziennej diety (w tym większość kasz) wykazuje działanie kwasotwórcze. Dodatkowo nasz organizm ma tendencję do zakwaszania ustroju, co w konsekwencji niesie za sobą niepożądane efekty jak przewlekłe zmęczenie, obniżenie nastroju czy osłabienie. Kasza jaglana jako produkt zasadotwórczy jest więc idealnym dodatkiem do codziennego jadłospisu.

Kasza dobra na serce

Jej dobroczynny wpływ na zdrowie warunkuje również odpowiedni stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych do nasyconych, który wynosi 2:1. Takie proporcje są szczególnie korzystne, gdyż wielonienasycone kwasy tłuszczowe wpływają na wzrost "dobrego" cholesterolu we krwi (HDL), a obniżają stężenie "złego" (LDL), co w konsekwencji zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

Witaminy z grupy B na poprawę koncentracji i wyglądu skóry

Prawidłowy rozwój układu nerwowego oraz poprawę kondycji skóry zapewniają witaminy z grupy B. Kasza zawiera także wiele cennych składników mineralnych, w tym żelazo oraz lecytynę, która m.in. wchodzi w skład mózgu i tkanki nerwowej. Występujący w dużej ilości tryptofan stymuluje układ odpornościowy oraz - jako prekursor serotoniny - wpływa na poprawę nastroju. Ponadto kasza jaglana zawiera krzem, mający wpływ na stan kości, wygląd włosów oraz paznokci.

Kasza nie zawiera glutenu

Kasza jaglana jest idealnym komponentem diety łatwostrawnej, stosowanej w chorobach trzustki czy wątroby. Ponadto w kaszy jaglanej nie występuje gluten, dlatego jest zalecana osobom, które ograniczają ten składnik w diecie np. osobom z celiakią.

Kasza jaglana rozgrzewa

Ma właściwości rozgrzewające, dlatego szczególnie zalecana jest przy przeziębieniach czy chorobach górnych dróg oddechowych. Dodatkowo usuwa nadmiar śluzu z organizmu, dlatego jest korzystna dla osób cierpiących na zapalenie zatok. Ponad to ze względu na właściwości antygrzybiczne uznawana jest za naturalny antybiotyk.

Podsumowując, kasza jaglana będąca produktem wykazującym tak wiele dobroczynnych właściwości dla naszego organizmu powinna być stałym elementem codziennej, zbilansowanej diety.

Wartość energetyczna kaszy

Wartość energetyczna jest zbliżona do innych kasz i wynosi 346 kcal na 100 g, z czego białko dostarcza 10.5%, węglowodany 71.6%, a tłuszcz 2.9% energii.

W kaszy jaglanej znajdziemy również błonnik pokarmowy w ilości 3.2 g, Sód 5 mg, Potas 220 mg, Wapń 10 mg, Fosfor 240 mg, Żelazo 4.8 mg, Magnez 100 mg, Tiaminę (Witamina B1) 0.73 mg, Ryboflawinę (Witamina B2) 0.38 mg, Niacynę (Witamina PP) 2.3 mg.

Jak jej wartości odżywcze wypadają na tle innych kasz?

Wartość energetyczna oraz zawartość składników odżywczych jest zbliżona do kaszy gryczanej. W porównaniu do pozostałych zbóż zawiera mniej błonnika pokarmowego, dlatego jest bardzo dobrym składnikiem diety lekkostrawnej. Na tle innych kasz wyróżnia się dużą zawartością żelaza, cynku, miedzi oraz witamin takich jak B1, B2, B6. W odróżnieniu od innych kasz ma charakter zasadowy, w większości dieta jest kwasotwórcza, dlatego produkty takie jak kasza jaglana pomagają w przywróceniu optymalnego pH dla ustroju.

Artykuł napisała mgr Kaja Karwowska, dietetyk WygodnaDieta.pl, www.wygodnadieta.pl

Zobacz także
Komentarze (2)
Zaloguj się
  • adelaajna

    0

    Najzdrowszą kaszą jest komosa ryżowa ze względu na wysokiej jakości białka oraz tłuszcze a także witaminy, fosfor i magnez.
    Zachęcam do zapoznania się z opracowaniem: www.mozgi.pl/jaki-rodzaj-kaszy-jest-najzdrowszy-F287

  • alinkamalinka25

    0

    Cieszę się, że kasza jaglana wraca do łask :) Najlepsze śniadanie, syte, rozgrzewające, zdrowe! :) Pyszne :):)

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Najczęściej czytane