Pasta Dr Budwig - jak ją zrobić?

Masz jeszcze kilka tygodni do wakacji i myślisz, jak zmienić swoje menu, by lepiej wyglądać na plaży? Na pewno nie warto iść na drastyczną dietę. Wprowadź do dziennego menu twaróg, który cię nasyci, poprawi kondycję twojej skóry i włosów, a także pomoże zadbać o linię.

Tłuszcz w diecie: pomaga schudnąć? Gdzie znaleźć ten zdrowy?

Tłuszcz wspomaga odchudzanie

W nienasyconych kwasach tłuszczowych tkwi sekret wiecznej młodości i zdrowie. Wspomagają pracę serca i działanie układu krwionośnego, mają korzystny wpływ na pracę mózgu i układu nerwowego, poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci. Co jeszcze? Wspomagają odchudzanie!

- Kwasy Omega 3 i 6 wspomagają odpowiednie reagowanie mózgu na wytwarzany przez tkankę tłuszczową hormon - leptynę, która wpływa na apetyt i reguluje poziom stężenia glukozy we krwi - mówi specjalistka do spraw żywienia, Anna Krawcewicz-Baran. - Poziom leptyny w organizmie człowieka jest proporcjonalny do ilości jego tkanki tłuszczowej. U osób otyłych i z nadwagą jest go za dużo. To powoduje brak reakcji mózgu na korzystne działanie leptyny. Wzbogacenie diety w kwasy omega 3 i 6 reguluje ten proces, ułatwiając spalanie tkanki tłuszczowej.

Jak najłatwiej wzbogacić dietę w kwasy omega 3 i 6? Powinniśmy jeść więcej ryb, nabiału (jogurty naturalne bez dodatku cukru, kefiry, zsiadłe mleko, twarogi, chude sery np.: ricotta, mozzarella odtłuszczona), orzechów i pestek. Dobre źródło kwasów omega 3 i 6 to także olej lniany.

Olej lniany i twaróg - dobre połączenie

Olej z nasion lnu jest drugim - obok wiesiołkowego - olejem roślinnym cenionym i wykorzystywanym w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym. Olej ten zawiera biologicznie czynne nienasycone kwasy tłuszczowe w postaci kwasów linolowego (LA) i alfa-linolenowego (ALA), który m.in. wykazuje pozytywny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Pionierką badań nad olejem lnianym i zawartymi w nim kwasami tłuszczowymi omega-3 była dr Johanna Budwig. Dr Budwig swoim pacjentom podawała pastę własnego przepisu, z oleju lnianego i chudego twarogu. Takie połączenie powoduje związanie nienasyconych kwasów tłuszczowych z białkami. Ten prosty zabieg sprawia, że tłuszcz staje się rozpuszczalny w wodzie. Jest to bardzo istotna przemiana, która umożliwia bardzo szybkie i pełne przyswajanie w układzie pokarmowym oraz transportowanie we krwi i limfie.

Pasta dr Budwig - przepis

Dietetyczne przepisy - zobacz, jak gotować na diecie

Kurację olejem lnianym warto przeprowadzić kilka razy w roku - mówi dietetyczka. Jak ją zrobić? Kup olej lniany i chudy biały ser.

Olej musi być z siemienia lnianego, tłoczony na zimno, nie oczyszczany, a - co najważniejsze bardzo świeży. Butelka nie może być z przezroczystego szkła. Kwasy omega 3 błyskawicznie się rozkładają pod wpływem światła, powietrza czy temperatury. Olej po otwarciu ma raptem miesiąc trwałości, zanim bezcenne kwasy tłuszczowe utlenią się do najzwyklejszego oleju - a i to, tylko pod warunkiem, że jest przechowywany w lodówce. Można go kupić w dobrych sklepach ze zdrową żywnością - wtedy trzeba pytać, kiedy będzie dostawa świeżego towaru, można zamówić przez internet u jednego z producentów. Najważniejsze to nie brać pierwszego lepszego ze sklepu, który stoi nie wiadomo ile - jeśli kwasy omega 3 utlenią się, jest on z naszego punktu widzenia kompletnie bezwartościowy, a kuracja nie odniesie żadnego efektu.

Olej miksujemy z serem twarogowym, aż do uzyskania jednolitej zawiesiny (co najmniej 5 minut). W tej postaci jest on bardzo dobrze przyswajalny, wchłania się go wielokrotnie więcej niż przy normalny spożyciu. Jest to sposób na rozpuszczenie oleju w roztworze wodnym i sprawienie, że nasze kosmki jelitowe, zamiast mieć do czynienia z jedną "plamą" tłuszczu, mają okazję wchłonąć miliardy rozdrobnionych cząsteczek. Taką pastę należy jeść codziennie, im częściej tym lepiej.

Więcej o:
Komentarze (16)
Pasta Dr Budwig - jak ją zrobić?
Zaloguj się
  • atosatos1

    Oceniono 10 razy 10

    A samo świeżo rozdrobnione siemię lniane nie zastąpi oleju?

  • massajka

    Oceniono 15 razy 5

    To w końcu "zawiesina" czy "pasta". Jak dla mnie to dwie różne masy. Zawiesina taka bardziej do picia jest, pasta bardziej na chleb do smarowania. Prościej byłoby podać ile twarogu zmieszać z jaką ilością oleju.
    Nie zamierzam spróbować bo jak dla mnie to kolejny artykuł o niczym.

  • olivkah

    Oceniono 10 razy 4

    Nie rozumiem tego propagowania kwasów omega 6. Nawet z Wikipedii można się dowiedzieć, że jemy ich już o wiele za dużo w stosunku do omega 3 i że nie jest to zdrowe.

  • khysiek

    Oceniono 14 razy 2

    Omega-3 i 6 w nabiale ? Toż to jakaś sensacyja, ROTFL.

    Ten pomysł z połaczeniem twarogu i oleju lnianego (dr Budwig) to niestety bzdura. W teorii sie zgadza i jest przepięknie, a w praktyce odwrotnie. Jak wykazały niedawne badania oleje z przewagą wielonienasyconych kwasów tłuszczowych są aż zbyt aktywne i łaczą się z białkami w tym z czym się ten olej serwuje - daleko wcześniej zanim zostaną przyswojone przez nasz organizm. Takie połączenie więc nie mają tych żadnych zalet, przez to potrawa taka jest ciężko strawna. Olej taki można ew. pić na łyżeczki między posiłkami. Twaróg z innymi dodatkami. Polecam z chili i pieprzem, pyszna i łatwo strawne nawet dla ludzi z niedokwasotą (znam z własnego doświadczenia).

  • natkamisiak1

    0

    Ja stosowałam dietę dr budwig, obecnie już nie (ile można tą pastę jeść) ale olej lniany lenvitol zostawiłam i stosuję w kuchni, właśnie w święta wypróbowałam przepis na śledzia w oleju lnianym wyszło super, w tym roku w śledzika mam urodziny i na pewno tego śledzia podam moim gościom :)

  • Jacek Gędłek

    0

    Nie no w nabiale kwasów omega-3 i 6 raczej nie ma. Ale wydaje mi się ,że autor miał je tu na myśli jako dodatek :) tak czy inaczej z ogólnym wydźwiękiem tekstu się zgadzam. Sam dosyć ostro wziąłem się za redukcję tkanki tłuszczowej i nienasycone kwasy tłuszczowe mi w tym pomagają. co prawda nie te z nabiały, ale z oleju golden drop. Działają naprawdę wporządku. Oczywiście musi być do tego odpowiednia dieta. Bez tego ani rusz.

  • Gość: nana

    Oceniono 6 razy -2

    widze ze moda na diety nabialowe, niestety twarog czy jako ktos lubi bialy ser powoduje osteoporoze oczywiscie jedzony w duzych ilosciac czyli kilka razy w tyg
    jak ktos zje 1-2 raz w tyg nic mu nie bedzie to tak jak z żółtym serem jest zdrowy ale w malych ilosciach bo zawiera duzo sodu, ale znowu z niego najwiecej organizm przyswaja wapnia
    i jesc czy nie jesc? wszystko zalezy od czlowieka

  • gagatka70

    Oceniono 49 razy -21

    Zastanawiam się, dlaczego bez przerwy wszystkie magazyny i portale piszą o dietach odchudzających... Mam 42 lata, dobrze po 30-tce urodziłam dziecko, w ciąży przytyłam 18 kg, po pół roku nie było po tym śladu, noszę rozmiar 36-38 i nigdy się nie odchudzam. Nigdy nie jestem głodna, bo nie znoszę ssania w żołądku. Co robią/jedzą ludzie, że tak tyją? Co trzeba pochłaniać, zeby w wieku 16-20 lat nosić rozmiary odzieży, których ja w ogóle nie potrafię zwymiarować, to chyba 50-60... Ilośc grubych młodych dziewczyn jest przerażająca, gdy ja chodziłam do liceum, w całej szkole liczacej 20 klas była jedna dziewczyna gruba i kilka korpulentnych, wtedy tusza była powodem kompleksów, dzisiaj jest chyba normą... Gdy mieszkałam w internacie, często zamiast kolacji jadłyśmy marchewkę i jabłko, bo serwowany żółty ser wydawał nam sie w maju, gdy nadchodziło lato :) , za kaloryczny ;)...
    Co gorsza, coraz wiecej jest grubych dzieci. Ostatnio byłam na spotkaniu w restauracji, na które znajomi przyprowadzili swoje pociechy i doprawdy ze zgrozą patrzyłam na zbyt tłuste 6-12-latki, które wieczorem pochłaniały ogromne porcje frytek, piły 0,5 litra coli, na deser zjadły porcję lodów. Bo wakacje, bo miłe spotkanie itd. Ale te dzieci miłe spotkania i wakacje mają chyba cały czas ;), w każdym razie wygladają, jakby codziennie je zaliczały...
    Tak wiec po co te artykuły, diety, skoro nie przejmują się nimi ci, którzy powinni...

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX