Dieta bezglutenowa - tak czy nie? [EFEKTY]

Potreningu.pl
18.07.2012 10:09
Owsianka z owocami

Owsianka z owocami (fot. Shutterstock)

Dieta bezglutenowa staje się ostatnio szczególnie modna wśród zwolenników modeli żywieniowych zakładających restrykcję w spożyciu węglowodanów - w tym osób aktywnych fizycznie. Chociaż współczesna medycyna uznaje, że eliminacja glutenu z diety zasadna jest jedynie w przypadku osób uczulonych i chorych na celiakię (nietolerujących tego składnika diety), to w ostatnim czasie pojawiły się dość interesujące dane sugerujące, że jego wysokie spożycie szkodliwe może być również w przypadku osób, u których ta choroba nie występuje. Specjaliści zwracają także uwagę na specyficzną przypadłość zwaną nadwrażliwością na gluten (gluten sensivity).

Dołącz do nas na Facebooku

Czym jest gluten?

Glutenem nazywa się spoisty, koloidalny związek, który składa się z białek zwanych gliadynami i gluteninami. Jego specyficzne właściwości strukturotwórcze sprawiają, że jest wyjątkowo pożądanym składnikiem wielu produktów żywnościowych (pieczywo, ciasta), stąd też w żywności przetworzonej występuje on dość powszechnie. Jego eliminacja z jadłospisu jest jednak jak najbardziej możliwa, wymaga niestety sporej uwagi, a często - zaopatrywania się w specjalnych sklepach. Bilansując dietę bezglutenową należy wystrzegać się produktów w gluten zasobnych, bazując jednocześnie na tych, które go nie zawierają i posiadają odpowiednie oświadczenie.

Produkty zabronione

W pierwszej kolejności należy wyeliminować podstawowe źródła glutenu z diety. Tak wiec produkty otrzymane ze zbóż takich jak pszenica, jęczmień, żyto, owies, pszenżyto, kuskus, a także ceniony przez wielu orkisz czy otręby są bezwzględnie zakazane. Wystrzegać się należy wszelkiego pieczywa, płatków, musli, makaronów, kasz (w tym kaszy manny, mazurskiej, pęczak i perłowej) i mąk zawierających wyżej wymienione zboża w składzie. Również słód jęczmienny jest niedozwolony.

Warto pamiętać, że również produkty, które na pierwszy rzut oka wydają się nie mieć wiele wspólnego w pokarmami pochodzenia zbożowego, mogą zawierać gluten. Zupki w proszku, słodycze, niektóre sosy, wędliny, konserwy czy nawet napoje i nabiał mogą być źródłem glutenu. Dlatego niezwykle ważne jest, by czytać etykiety. Nawet jeśli w rubryce „skład” nie ma surowców zbożowych, to możliwe jest, że mają one kontakt z tą samą taśmą produkcyjną. Producent ma o tym obowiązek poinformować stosownym zapisem („produkt może zawierać śladowe ilości ”) Tak daleko idące restrykcje w postaci eliminacji nawet szczątkowej zawartości glutenu w diecie konieczne są jedynie w przypadku celiakii, wiele osób „wrażliwych” na gluten, dobrze toleruje niewielkie jego ilości.

Produkty dozwolone

Chociaż gluten dość obficie występuje w wielu produktach żywnościowych, to zbilansowanie bezglutenowego menu jest jak najbardziej możliwe. W diecie bezglutenowej dozwolone są przede wszystkim produkty niskoprzetworzone takie jak świeże, suszone i mrożone warzywa i owoce, świeże mięso, ryby, jaja, oleje, masło, smalec, orzechy, migdały, a także niektóre produkty zbożowe otrzymane z kukurydzy, gryki, ryżu prosa czy amarantusa. W diecie bezglutenowej dozwolone są także warzywa strączkowe.

W przypadku żywności przetworzonej technologicznie warto zwracać jednak uwagę na znaczek w postaci przekreślonego kłosa i oznaczenia takie jak „gluten free” lub po prostu „produkt bezglutenowy”. Jak już wcześniej wspomniałem, niektóre artykuły spożywcze postrzegane obiegowo jako bezglutenowe (szynki, jogurty) zawierają dodatki mąki czy skrobi mogącej być źródłem glutenu. Podobnie mąki z natury bezglutenowe (kukurydziana, ryżowa), mogą zawierać gluten jako „zanieczyszczenie technologiczne” o ile nie są oznaczone określonym znakiem czy oświadczeniem.

Ułożenie bezglutenowej diety nie jest z pewnością łatwe i wymaga często nie tylko wiedzy i dodatkowej uwagi, ale także dodatkowych nakładów finansowych - niektóre produkty bezglutenowe są bowiem zazwyczaj droższe, niż ich odpowiedniki zawierające ten składnik. Informacje zawarte w tym artykule mają charakter informacyjny i ogólny. Dietę bezglutenową warto skonsultować z dobrym dietetykiem.

Więcej o tym, jak trenować i zmienić nawyki żywieniowe znajdziesz w serwisie PoTreningu.pl.

Komentarze (15)
Zaloguj się
  • matya

    Oceniono 13 razy 13

    dieta bezglutenowa jako opcja odchudzajaca? powinnam byc juz chuda jak modelka. od czasu zdiagnozowanej celiaki (7 lat emu) jestem na diecie bezglutenowej i o ile jakosc zycia sie zdecydowanie poprawila to efektow odchudzajacych nie zauwazylam wcale, zwiazek tej diety ze spadkiem wagi jest zaden

  • olivkah

    Oceniono 8 razy 6

    >nie ma produktow bezlgutenowych poza tymi w sklepach ze zdrowa zywnoscia

    O ile wiem, wszystkie warzywa, owoce, mięso, ryby, tłuszcz i mleko są bezglutenowe, poza tym gryka, kukurydza, ziemniaki i ryż, więc chyba nie jest aż tak źle, żeby koniecznie trzeba było kupować jakieś niesmaczne, mdłe produkty 10 razy droższe niż normalnie.

  • kaczkawmalinach

    Oceniono 9 razy 3

    Dieta bezglutenowa jest beznadziejna. Nie ma smacznego chleba nie ma dobrych ciastek ... wiele rzeczy smakuje mdlo. Pewnie przez to niektorzy mysla ze to dobry pomysl na odchudzanie bo jedzenie niestety jest takie ze traci sie apetyt.

    Niestety dieta bezlgutenowa w Polsce to meka ... nie ma produktow bezlgutenowych poza tymi w sklepach ze zdrowa zywnoscia i sa to czesto produkty po 10 razy drozsze niz normalne.
    Wszedzie indziej jest latwiej ...

    Osobiscie odkad musze byc na radykalnej diecie bezglutenowej (moj organizm wykrywa i reauje nawet na sladowe ilosci glutenu) jedzenie niestety stracilo duzo uroku ...
    Nie wyobrazam sobie zeby ktos bez alergii na gluten dobrowolnie wytrwal na tej diecie dluzej niz pare dni.
    Nie przytylem ani nie schudlem grama na tej diecie. U mnie alergia na gluten objawiala sie glownie problemami ze skora i wieloma problemami autoimmunologicznymi. Dopiero po przejsicu na diete - gdy przypdakiem zjem cos z glutenem (zwykle w restauracjach "nikt nie wie co jest w jedzeniu" kelnerzy .. kucharze ...) to mam tez objawy jelitowo zoladkowe.

    Na pewno dieta bezglutenowa jest zdrowsza niz Dukana ... ale nie wiem czy ktos sie na tym znaczaco odchudzi. Tylko jak zrobi sobie bezglutenowa wersje Dukana ...

  • forencka

    Oceniono 2 razy 2

    Produkty oznaczane jako bezglutenowe, często są bogate w cukier i różne substancje zastępcze. Lepiej kupować żywność nieprzetworzoną, naturalnie występującą bez glutenu. Jeżeli dieta bezglutenowa ma byc odchudzająca, to raczej powinna być bezwęglowodanową, niż bezglutenową - wyjdzie prawie na to samo - dieta bezwęglowodanowa jest bezglutenowa, ale nie odwrotnie! Osobiści polecam i stosuje szwedzki wynalazek , dietę LCHF.

  • niph

    Oceniono 3 razy 1

    Szkoda czytać, już na samym początku bzdury :D Kto słyszał o zbożu zwanym kuskus? ...

  • kasia_krze

    0

    Tym którzy są na diecie bezglutenowej polecam stronę bazabezglutenu.pl - kompedium wiedzy, baza restauracji, sklepów, producentów.

  • anja96

    Oceniono 2 razy 0

    A czemu nie spróbujesz w takim razie zamówić czegoś online?? Ułatwisz sobie życie! Przecież jest mnóstwo świetnie zaopatrzonych miejsc. Ja zawsze wybieram sklep internetowy z produktami bezglutenowymi oliwka24.pl, w którym kupuję odkąd pamiętam. A mój ulubiony sklep, to przecież tylko jeden z wielu, jakie można znaleźć w sieci. Sprawdź sama, dobrze poszukaj, na pewno znajdziesz mnóstwo świetnie zaopatrzonych sklepów, gdzie kupisz wszystko czego Ci trzeba, w dodatku tanio. Nie zdarzyło mi się jeszcze nigdy przepłacić.

  • lunaticasek

    0

    Jak najbardziej tak! Zbyt duża ilość glutenu (który jest praktycznie wszędzie) przylepia nam się do jelit co może powodować rożnego rodzaju powikłania. Więcej możecie przeczytać w tym artykule - vigget.pl/estilo2.pdf.

  • Gość: mama

    0

    Szkoda słów!
    Nawyki żywieniowe to jedno a dieta to drugie.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

STRÓJ NA FITNESS
Najczęściej czytane