Jak cukier działa na skórę?

Zła wiadomość dla fanów ciasteczek, batoników, czekoladek i innych słodkości: ich udział w menu, sprzyja starzeniu się organizmu, a osoby, które mają wysoki poziom cukru we krwi - będą wyglądać starzej.

Cukier zmienia strukturę białek

Regularne spożywanie słodyczy może przyczyniać się do zaburzenia gospodarki insulinowej i podwyższenia poziomu glukozy we krwi. Wysoki poziom cukru natomiast, sprzyja glikacji białek - procesowi, w którym zmienia się ich struktura i funkcja (innymi słowy struktury białkowe, takie jak włókna kolagenowe ulegają degeneracji). Skutki tego znakomicie widoczne są na skórze, która traci na elastyczności i jędrności, pojawiają się zmarszczki, a także pryszcze i zaskórniki. Pogarsza się wygląd włosów i paznokci.

Cukier generuje wolne rodniki

Wysoki poziom cukru we krwi sprzyja generowaniu reaktywnych form tlenu. Te wolne rodniki przyspieszają proces starzenia się. Co istotne, dieta osób lubujących się w słodyczach często uboga jest w warzywa i owoce, będące naturalnym źródłem przeciwutleniaczy, walczących z wolnymi rodnikami. I tak oto nie dość, że - zajadając się słodkościami - zwiększamy proces glikacji białek, to jeszcze wystawiamy komórki na działanie wolnych rodników i pozbawiamy je skutecznej ochrony.

Cukier postarza

Dość ciekawe wnioski przyniosły obserwacje holenderskich naukowców, dotyczące subiektywnego postrzegania wieku osób z wyższym lub niższym poposiłkowym poziomem glukozy we krwi. W badaniu wzięło udział 539 uczestników, których fotografie twarzy zostały przedstawione grupie 60. sędziów, którzy mieli oceniać wiek badanych. Okazało się, że eksperci zdecydowanie zawyżali wiek osób z podwyższonym poziomem cukru.

Słodycze - jeść czy nie jeść?

Choć okazjonalne zjedzenie kilku kostek czekolady grzechem nie jest, to regularne zajadanie się słodkościami przyczynia się do pogorszenia zarówno estetyki ciała, sylwetki, jak i naszego zdrowia. Jeżeli należysz do osób, które nie wyobrażają sobie dnia bez paczki ciastek czy butelki słodzonego napoju, to od dziś masz nową motywację: albo zmienisz nawyki żywieniowe albo zestarzejesz się szybciej.

Więcej o tym, jak trenować i zmienić nawyki żywieniowe znajdziesz w serwisiePoTreningu.pl.

Więcej o:
Komentarze (4)
Jak cukier działa na skórę?
Zaloguj się
  • syngefco

    Oceniono 56 razy 50

    Ja imć Waszmość Bożydar z rodu Lubomirskich herbu Szreniawa, nie jem słodyczy, raczym się jednakże szlachetnym trójniakiem i żyję już pincet lat ;)

  • ad2009

    Oceniono 81 razy 43

    Jedzcie to, na co macie ochotę. Wasz organizm wie lepiej od takiego dietetyka , czego potrzebuje.
    A wasza mlodość i powodzenie też kiedys sie skończą...najczęściej w ok. 50lat...
    I jak wszyscy inni uderzymy po prostu w kalendarz - więc nie przejmujcie sie radami "biegać nie biegać, co jeść, kiedy uprawiać seks"
    Wszystko płynie...

  • tajlerdarden

    Oceniono 46 razy 40

    NIE MOŻNA UTOŻSAMIAĆ CUKRU ZE SŁODYCZAMI!

    Słodycze to wysoko przetworzony cukier prosty, a najczęściej syrop fruktozowo-glukozowy czyli MEGA SYF.

    A cukier jest także w marchewce, burakach, fasoli, komosie itp, ale jest on "opakowany" błonnikiem i jego uwalnianie do krwi jest spowolnione.

  • Ewa Lit

    0

    Ja jestem od dziecka uzależniona od cukru, ale dopiero od niedawna dopuszczam do siebie myśl jak bardzo on mi szkodzi. Niestety nie jestem w stanie zrezygnować ze słodyczy. I to powoduje u mnie poczucie winy i niemocy. :(

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX